Skip to main content

Her Çocuk Farklıdır

Her Hayat Bir Hikaye

Engelli, göç etmiş, boşanmış aileye sahip,  farklı bir ana dile sahip, farklı cinsiyet eğilimine sahip, farklı siyasi görüşe sahip, farklı bir görünüşe sahip, sıradışı dünya görüşüne sahip, farklı bir dini görüşe sahip bir çocuk düşünelim.

Her türlü farklılık kültürel değerlere duyarlı eğitim kapsamında incelenen bir durumdur. Öğrencilerin farklılıklarını eğitim öğretim sürecinde bir zenglinlik olarak görmek gerekir.

Çocuğun geçmişinden kaynaklı farklı bir hikayesi bulunabilir. Bu hikayeler öğretmenler tarafından bilinmelidir. Örneğin ailevi sorunları olabilir, kendini farklı bir millete, cinsiyete, dine, siyasi görüşe yakın hissediyor olabilir veya fiziksel, zihinsel bir engele sahip olabilir. Bu farklılıkları eğitim öğretim sürecini zenginleştirme aracı olarak görerek sınıfı veya çevresini evrensel değerlere buluşan, insani değerlere önem veren, kapsayıcı ve bütünleştirici bir hale getirmek gerekir.

Burada ara ara çeşitli hikayelere ve gelişim serüvenlerine yer vererek onların hayatlarına konuk olacağız.

 

Hikayelerinizi bizimle paylaşmak için iletişim kısmını kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Farklı din, dil, ırk, milliyet veya devlete ait olması onun eğitim öğretim sürecinde eşitsizlik yaşamasına veya eğitime erişim sorunu yaşamasına neden olmamalıdır.

37
Milyon

Çocuk Göçmen

Kültürel farklılığın en belirgin olduğu çocuklar. 

Araştır

Çocukların eğitime erişilebilirliğine katkıda bulunmak, farklılıklarından dolayı sorun yaşamalarına engel olmak için araştır.

Hazırlan

Farklılıklar toplumun her kesiminde mevcuttur. Farklılıkların kişiler arasında bir sorun olmaması için kendini ve çevreni hazırla.

Tasarla

En iyisi için aileni, arkadaş çevreni, mesleki ortamını, sınıfını, okulunu kültürel değerlere duyarlı olarak tasarla.

Geliştir

Her zaman daha iyisi olabilir. Sürekli daha iyisi için kendini geliştirmeye, çevreninin kendisini geliştirmesine katkıda bulun.